17 Jun
17.30 u
Kloveniersdoelen
Cinema
Middelburg

Django

2016, Frankrijk, Nederlands ondertiteld

Duur: 117 minuten

Regie: Etienne Comar

Met: Reda Kateb, Antoine Laurent en Cécile De France

Frankrijk in 1943, tijdens de Duitse bezetting. Elke avond betovert gitarist en componist Django Reinhardt met zijn gipsy swing, muziek vol leven en humor, het Parijse publiek.

Terwijl veel andere Sinti worden vervolgd en vermoord in concentratiekampen, lijkt Django veilig te zijn vanwege zijn populariteit. Totdat de vertegenwoordigers van de nazi-propagandamachine hem opdragen op tournee gaan naar Duitsland om te spelen tegen de Amerikaanse 'negro music'. Django Reinhardt weigert.

Een Parijse toegewijde helpt hem, zijn zwangere vrouw en zijn moeder onder te duiken en in een dorp in de buurt van de Zwitserse grens te komen. Hier ontmoet hij de leden van zijn uitgebreide familie, die ook op de vlucht zijn. Wanneer hij het meer van Genève probeert over te steken met zijn vrouw en moeder, zitten de nazi's hen dicht op de hielen.

In zijn regiedebuut portretteert Etienne Comar een onconventionele kunstenaar en vrije geest, wiens leven net zo geïmproviseerd is als zijn muziek. Geconfronteerd met de vraag of hij zijn kunst voor politiek kan misbruiken, moet hij een existentiële beslissing nemen.


Orgy